Wednesday, October 20, 2010

50 KERUSI PARLIMEN BN DALAM BAHAYA -KHAIRY JAMALUDDIN

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, undi orang Melayu telah berpecah dan bermakna tidak ada parti Melayu – baik Umno mahupun PAS - yang boleh mendapat seratus peratus undi Melayu.

"Dikebanyakan kawasan, perpecahan politik orang Melayu adalah 50 peratus disatu pihak dan 50 peratus dipihak yang lain.

"Ini bermakna siapa sahaja yang mahu menang mestilah menang dengan sokongan semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.

"Kalau kita mengharapkan undi Melayu semata-mata, kita harus ingat bahawa hanya 73 kerusi parlimen sahaja yang mempunyai majoriti dominan Melayu 70 peratus ke atas.

"Inilah haikat dan realitinya," kata beliau ketika menyampaikan ucapan dasar perhimpunan agung Pergerakan Pemuda Umno di PWTC hari ini.

Katanya, Umno perlu belajar dari keputusan pilihanraya umum lalu di mana jelas hampir kalah sebab hilang sokongan bukan Melayu.

Khairy berkata, sekiranya Umno masih lagi berkhayal bahawa parti boleh menang tanpa sokongan mereka, 50 kerusi parlimen BN sedia ada berada dalam bahaya.

Katanya, sekiranya tidak ada usaha untuk mengamal kepimpinan yang inklusif lagi moderat, kepimpinan Melayu Umno akan hilang pada pilihanraya akan datang.

"Sudah tentu tanggungjawab utama untuk menarik sokongan bukan Melayu terletak atas bahu parti-parti komponen tertentu.

"Segala kelemahan yang ada perlu diatasi dengan segera dan tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereak perlu dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.

"Tetapi dalam arena politik semasa – apatah lagi dalam gagasan 1Malaysia menjadi pegangan bersama – rakyat Malaysia mahu melihat semua parti BN mengamalkan pendekatan yang muhibah, adil dan saksama.

"Kita tidak mahu menjadi pemimpin politik sesumpah sebagaimana yang wujud di pihak lawan, yang cakapnya tidak boleh dipegang," kata Khairy.

www.dperbatasan.blogspot.com

No comments:

Post a Comment