Tuesday, October 26, 2010

KERAJAAN PR SELANGOR SEDIA BUKU TEKS AGAMA PERCUMA


Mulai sesi persekolahan 2011, pelajar Sekolah Rendah Agama (SRA) seluruh negeri Selangor akan menerima buku Teks Agama percuma di bawah SKIM Pinjaman Buku Teks (SPBT)

Pengerusi Jawantankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-Adat MELAYU, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Dr Hasan Ali berkata, seramai 125,250 pelajar yang melibatkan 206 SRA akan menerima kemudahan itu.

Menurut beliau, pemberian tersebut menelan kos sebanyak RM4,261,738 yang diluluskan melalui sumber Lembaga Zakat Selangor (LZS).  "Kerajaan PR Selangor juga bercadang untuk melebarkan skim dan kemudahan ini ke Sekolah Agama Menengah, Kelas-Kelas Al-Quran dan Fardu Ain dan Prasekolah JAIS pada masa depan" ujarnya yang juga ADUN Gombak Setia.

Tambahnya lagi, Kerajaan negeri juga telah meluluskan kenaikan elauan Pembersih Kawasan di SRA gred B dari RM100 kepada RM500 dan SRA gred C dan Prasekolah Jais dari RM100 kepada RM300.

"Sementara untuk kecerian dan membersihkan kawasan di semua SRA gred A telah diswastakan" Katanya pada sidang media di kediamannya di Pinggiran Taman Tun Dr Ismail, baru-baru ini.
 
www.daulatpang5.blogspot.com

No comments:

Post a Comment